En av våra viktigaste uppgifter är att dela med oss av den kunskap och de erfarenheter vi besitter. Det gör vi bland annat genom att löpande hålla utbildningar och föreläsningar för personer som jobbar inom skola, vård och omsorg.
Vi bidrar också till forskning genom anslag därför att det finns begränsade studier om hälsoeffekter eller hälsoekonomiska fördelar med användning av tyngdtäcke och tyngdväst. För oss är det även viktigt bidra med våra erfarenheter som gynnar slutanvändaren och möjliggör för bästa tänkbara lindring av dennes symptom.
I samarbete med forskare från Högskolan i Halmstad genomförs nu en klinisk studie för att besvara frågor om vilka effekter tyngdtäcken har på människans sömn och hälsa samt om användningen av tyngdtäcken har hälsoekonomiska vinster. Studien använder en randomiserad kontrollerad design med interventionsgrupp och kontrollgrupp eftersom denna studiedesign bedöms ha ett högt evidensvärde.
Våra täcken finns förskrivningsbara i stort sett i hela landet och många efterfrågar vetenskaplig evidens för att våra täcken fungerar. Vi vill möjliggöra för verksamheter att förskriva tyngdtäcken baserat på vetenskaplig kunskap, därför är det viktigt för oss att vara med i denna studie. Vi hoppas kunna bidra till kunskap på området.
Om du vill veta mer om forskningen på våra tyngdtäcken kan du läsa mer om studien på Högskolan i Halmstads hemsida
I studien från Högskolan i Halmstad har man med hjälp av sömnklockor kunnat bevisa att användande av Novistas mjuka tyngdtäcken signifikant förbättrar sömnen hos barn med ADHD. Studien inkluderar 94 barn i åldrarna 6-14 år och visar att tyngdtäcke effektivt förbättrar den totala sömntiden, minskar antalet uppvaknande och förbättrar den totala sömneffektiviteten.
Studien har en så kallad randomiserad kontrollerad crossover-metod vilket innebär att alla barnen har testat både tyngdtäcke och ett kontrolltäcke i fyra veckor vardera. Ordningen genererades slumpmässigt. Sömnen mättes objektivt med aktigraf (sömnklocka) som barnen bar under natten. Data från sömnklockorna analyserades tillsammans med information från en daglig sömndagbok samt enkäter som både barn och föräldrar fyllde i.
Resultatet visar att användning av tyngdtäcke förbättrade den totala sömntiden för hela gruppen av barn och allra störst förbättring visade det för barn i åldern 11–14 år. Ett annat signifikant resultat i denna studie, var att man kunde visa att tyngdtäcket effektivt minskade antalet uppvakningar under natten och förbättrade sömneffektiveten (Lönn et al., 2023a).
Svårigheter att komma till ro på kvällen och uppvakningar nattetid är de vanligaste sömnbesvären hos barn med ADHD, vilket understryker resultatens relevans. Om barns rastlöshet och efterföljande sömnproblem minskar under kvällen och natten, kan hela familjen uppleva förbättrad funktion och allmänt välbefinnande. Förbättrad barn- och familjefunktion vid användning av tyngdtäcke bekräftades i intervjuer med barn (Lönn et al., 2023b) och föräldrar (Larsson et al., 2021).
Sammanfattningsvis visar den randomiserade kontrollerade studien att användningen av tyngdtäcke effektivt förbättrar den totala sömntiden, minskar antalet uppvaknande och förbättrar den totala sömneffektiviteten hos barn med ADHD. Dessutom visade resultaten att tyngdtäcket var särskilt fördelaktigt för barn i åldrarna 11–14 år.
I studien användes mjuka Fibertyngdtäcken från Novista of Sweden AB.
Tyngdtäcke ger bättre sömn och minskad ångest hos barn. Högskolan i Halmstad intervjuat 24 föräldrar till barn med ADHD och sömnproblem om deras upplevelse av Fibertyngdtäckets inverkan på barnens sömn och allmänna välmående.
Studien publicerades i december 2021 visar att barn som använde mjuka Fibertyngdtäcken* förbättrade sin sömn.
De somnade snabbare, vaknade färre gånger på nätterna och utvecklade bättre sovrutiner. Det övergripande välbefinnandet bland barnen förbättrades också, med ökad avslappning, minskad oro och ökad livsglädje.
Föräldrarna beskrev att barnen fick förbättrad sömnkontinuitet och bättre sömnrutiner. De sov lugnare, djupare och mer kontinuerligt och fick därmed fler timmars nattsömn än innan de använde Fibertyngdtäcket.
En förälder beskrev:
– Hen behöver alltid somna med någon av oss för att slappna av, men hen sover så lätt så när hen väl somnat kan man inte röra sig utan att han vaknar. Med tyngdtäcket somnar hen snabbare och sover betydligt djupare. Nu behöver vi inte ens smyga upp när hen somnat, för hen sover så djupt.
Vissa uppgav att användningen av Fibertyngdtäcket förbättrade deras barns välbefinnande. De såg god effekt hos barn som tidigare upplevt rädsla och oro över att inte kunna somna eller sova hela natten. Det medförde att barnen kunde fokusera bättre, minskade symptom av hyperaktivitet och stress men bidrog också till ett mer stabilt humör.
– Jag ser en skillnad i hens ångest sedan han började använda fibertyngdtäcket. Den är borta! Hen har alltid varit ett oroligt barn och nu är det som att en sten har lyfts från hens axlar. Det har blivit sådan skillnad i hens beteende. Tidigare blev hen orolig och stressad varje gång vi skulle åka någonstans eller göra något. Hen vill fortfarande veta vad vi ska göra, men hen är inte alls orolig eller stressad inför det… Fibertyngdtäcket är magiskt. Jag trodde aldrig att det skulle påverka hen så positivt som det gjort. Det har gjort det lättare för både oss och hen.
Föräldrarna sa också att tyngdtäcket gav en känsla av att bli berörd och omfamnad och att det gav lugn, tröst och avkoppling för barnen.
– Fibertyngdtäcket har varit otroligt. Förut kunde hen ligga i sängen i flera timmar, fram till 23 på kvällen ibland… Nu går hen upp själv och somnar direkt. Förut var jag ofta tvungen att sitta där i flera timmar och ha lampan tänd. Nu går hen själv upp på övervåningen, kryper under täcket och släcker ljuset.
En intervjustudie har genomförts vid Högskolan i Halmstad för att undersöka hur barn med ADHD och sömnproblem upplever användning av tyngdtäcke inom ramen för en sömnintervention. Totalt har 26 individuella intervjuer genomförts med barn i åldrarna 6–15 år. Barnen upplevde att användning av tyngdtäcke krävde anpassning efter behov, underlättade hantering av känslor, förändrade sömnvanor samt främjade en fungerande vardag. Dessa resultat bidrar till ökad kunskap om tyngdtäcke som sömnintervention utifrån barnens perspektiv, och speciellt för målgruppen barn med ADHD.
Slutsatsen är att utifrån barns upplevelser kan användande av tyngdtäcke underlätta hantering av känslor, sömnproblem och vardagsliv. Tyngdtäcke kan således utgöra en icke-farmakologisk behandling som underlättar för barn med ADHD att hantera sina sömnsvårigheter och medföljande vardagsproblem.
En sammanfattning av studien har publicerats i Tidskriften Sömn och Hälsa, läs den här.
Fallstudie från Japan visar att tyngdtäcke leder till färre uppvaknande och reducerat nattvandrande hos personer med Alzheimers.
I en studie genomförd 2008 och publicerad i tidskriften Occupational Therapy in Mental Health, har Brian Mullen et.al. genomfört en studie om effekterna av att använda tyngdtäcke. Studien genomfördes bland äldre på permanent vårdinrättning.
Resultaten av studien var positiva: 63 procent av deltagarna hade mindre ångest och 78 procent föredrog tyngdtäcket för att komma varv och bli lugna.
Det finns flera egenskaper hos tyngdtäcket som leder till dessa ångestdämpande resultat. Först och främst skapar det ett tryck som ger en känsla som liknar att bli omfamnad eller kramad. Effekten kallas ofta för Deep Pressure Stimulation (DPS). Ytterligare forskning visar att DPS har en lugnande effekt för barn och vuxna som har ångest eller lider av oro.
I en svensk studie från 2022 undersökt effekterna av tyngdfilten bland människor på äldreboenden. Totalt var 68 äldre personer involverade i studien. Studien fokuserar på faktorer som livskvalitet, sömn, kost, kognition och medicinering.
Resultaten visade att efter intervention med tyngdfiltar förbättrades hälsan i allmänhet, såsom livskvalitet. Sömnen förbättrades också avsevärt, särskilt när det gäller att vakna under natten. Aptiten förbättrades, den kognitiva förmågan förbättrades, och medicineringen i den psykoanaleptiska gruppen minskade.
Vi har gjort tre olika litteratursökning via OneSearch. Funktionen söker igenom över 100 akademiska databaser, inklusive PubMed, PsycINFO, Web of Science, Science Direct, Scopus och Springer, bland många andra.
De tre sökningarna gav 95 artiklar. Alla artikelsammanfattningar granskades för inkludering och fulltextanalys. Inklusionskriterierna specificerade: Interventionsstudier eller översiktsartiklar som utvärderar effekten av tyngdvästar på utfall relaterade till problembeteende. Fallstudier eller enstaka studier med endast en eller två deltagare exkluderades.
En betydande del av den forskning som finns på området tyngdvästar är fokuserad på barn med olika typer av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
NPF beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är adhd, AST, Tourettes syndrom och språkstörning. De olika diagnoserna är närbesläktade och det är vanligt att samma person har flera diagnoser.I skolan ställs krav på att kunna anpassa sig och följa uttalade och outtalade regler.
Därför blir neuropsykiatriska problem ofta synliga i samband med skolstarten. Det är lätt att barnen missförstås som bråkiga och det är vanligt att de hamnar i konflikter med sina klasskamrater. Många av barnen har dessutom inlärningssvårigheter.
Det kan vara läs- och skrivproblem, svårigheter att förstå eller koncentrationssvårigheter.Läs mer om NPF på riksförbundet Attentions hemsida.
Forskningen på området pekar på att det finns en positiv effekt hos barn som använder tyngdväst i skolmiljö. I synnerhet har man sett tydliga förbättringar i uppmärksamhet och koncentrationsförmåga.
I en Sydafrikansk studie(1) på 30 barn med ADHD fann man att användandet av tyngdväst hade en positiv effekt på det allmänna beteendet hos barnen som inkluderades i studien. Man fann även att det ökade uppmärksamheten och förbättrade barnens förmåga att fokusera på de uppgifter som de fick.
I en studie från 2014 genomförd i Taiwan(2) på 110 barn med ADHD har man nått en liknande slutsats. Studien visar att tyngdväst har positiv effekt på barnens uppmärksamhet och förmåga att fokusera på uppgifter i skolmiljö.
Fynd från en mängd mindre studier stödjer denna hypotes. Till exempel i en studie från USA(3) där fyra elever med dokumenterade uppmärksamhetssvårigheter och hyperaktivitet fick i uppgift att lösa olika finmotoriska uppgifter i klassrummet, både med och utan tyngdväst. Med hjälp av ett stoppur mätte man elevernas fokus på uppgifterna. Totalt tolv uppgifter per elev, sex uppgifter med tyngdväst och sex utan. Resultatet visade att koncentration på uppgiften ökade med 18% till 25% hos alla 4 elever när de hade tyngdvästen på sig. Dessutom uttryckte tre av fyra elever att de vill ha tyngdvästen på sig efter studien.
Man har även hittat gjort liknande upptäckter på barn med Autismspektrumtillstånd.AST är ett samlingsbegrepp för olika autismdiagnoser till exempel Autism, autismliknande tillstånd eller Aspergers syndrom.
Autismdiagnosen kan innebära att man har varaktiga brister i förmågan till social kommunikation och interaktion i olika sammanhang. Diagnosen innebär också att man ofta har begränsade repetitiva mönster i beteende, intressen eller aktiviteter.
Det kan ta sig uttryck i oflexibel fixering i rutiner och starkt begränsade intressen. Det är också vanligt att personer med AST är över- eller underkänsliga för olika sinnesintryck – såsom ljud, ljus, lukt och beröring.Ett annat symtom som är vanligt, men som däremot inte gäller alla, är det som kallas för stereotypa beteenden.
Det kan handla om rörelser eller ljud som upprepas om och om igen bara för att själva beteendet ger en stimulerande upplevelse. Stereotypa beteenden kan bli ett hinder för inlärning och utveckling. Den som alltför ofta snurrar runt, runt eller ställer samma fråga om och om igen är mindre mottaglig för att ta till sig undervisning eller annan information.Mer om AST här.
Forskning har visat att tyngdväst även kan ha en positiv effekt på barn med AST-diagnos. I en studie(4) genomförd på barn mellan 2-4 år med Autismspektrumtillstånd fann man att användningen av tyngdväst resulterade i en ökad uppmärksamhet på uppgiften. Man såg även en tydlig minskning av stereotypa beteenden hos barnen i studien.
En innovation från Båstad.
Den innovativa konstruktionen och det unika viktelementet i våra tyngdprodukter bygger på kunskap förvärvad över mer än 40 år inom hjälpmedelsbranschen.
Delbetala med Klarna – Nöjd kundgaranti – Gratis leverans till ombud på beställningar över 999 kr
Avvisa